Visum aanvraag informatie Rusland (RU)

Consulaire kosten

Normale procedure: € 65,-
Spoedprocedure: € 100,- (alleen voor bepaalde type visa)
Superspoed (BLITZ): € 130,- (alleen op afspraak)
Bovenop de consulaire kosten komen de kosten
voor bemiddeling, extra diensten, verzending en BTW.
Voor een e-visum geldt een andere prijs.

Consulaire doorlooptijd

Normaal: 7 werkdagen (multiple: 10 werkdagen indien geen Telex uitnodiging)
Spoed: 3-5 werkdagen
Superspoed (BLITZ): 1-3 werkdagen, telefonisch contact vereist
E-visa: 4 werkdagen

 


COVID-19 update Rusland

Laatste update: 18-02-2021

Rusland geeft momenteel alleen transitvisa uit aan truckdrivers en visa voor (technische) werkzaamheden en in sommige gevallen voor businesmeetings. In het tweede en derde geval is er een Telex vereist vanuit Ministry of Interior Affairs (MVD - Binnenlandse Zaken) in Rusland. Indien u naar Rusland wilt, dan kunt u dus uw klant contacten en vragen om een Telex uitnodiging.

Officieel moeten reizigers zich persoonlijk melden en dit gaat op afspraak. Vanaf februari 2021 zijn wij als Visumdienst weer in staat de aanvragen voor u in te dienen, zonder dat de reiziger op afspraak moet. Let er op dat het visumaanvraagformulier en de autorization letter dan origineel ondertekend dienen te zijn.

De Visumdienst kan u helpen met het voorbereiden van de aanvraag, een afspraak inplannen, visumaanvraag indienen en het ophalen van uw paspoort met visum.

Let op! Privé visa moeten nog wel persoonlijk ingediend worden op het consulaat (indien getrouwd met een Russische nationaliteit en/of Russische kinderen). Voor mensen die een privé visum willen aanvragen kunnen wij de documenten op voorhand controleren en mogelijk een afspraak voor u inplannen bij het Russische consulaat.
 

 


Algemene informatie visum Rusland

De visumaanvragen voor Rusland verlopen niet direct via het consulaat, maar via Visa Application Centers (VFS) van Rusland. Elk Visa Center hanteert haar eigen procedures en regels. De Visumdienst staat in contact met VFS in Den Haag, Brussel en Antwerpen, zodat er per reiziger het meest voordeel uit de visumaanvraag gehaald kan worden. Ook is er sinds kort een e-visummogelijkheid voor de plaatsen St. Petersburg en Kaliningrad, wat voor korte reizen een oplossing kan zijn. 

E-visum St Petersburg/ Kaliningrad 
Sinds kort is het ook mogelijk om een e-visum voor Rusland te verkrijgen. Let op, dit betreft alleen bezoeken aan St Petersburg en Kaliningrad. Tevens zijn deze e-visa alleen mogelijk voor korte verblijven van maximaal 8 dagen (dus bijvoorbeeld maandag aankomen, volgende maandag weg) en u mag de regio niet verlaten. De e-visa zijn gratis, uiteraard berekenen wij wel onze bemiddelingskosten en BTW door. De doorlooptijd van het e-visum is doorgaans 4 werkdagen. 

Alle reizen waarmee u langer dan 8 dagen in Rusland blijft, andere plaatsen bezoekt of de regio verlaat, is een consulair visum nodig. Wij raden consulaire visa voor Rusland aan, omdat daarmee de zekerheid op toelating groter is. 

Consulaire visa Rusland (ook mogelijk met spoed)

 • Zakelijk visum Rusland
  Een zakelijk visum voor Rusland is mogelijk voor single, double of multiple entry. Single entry visa voor Rusland zijn maximaal 30 dagen geldig, double entry visa zijn maximaal drie maanden geldig en multiple entry visa zijn veelal maximaal één jaar geldig. Let wel, multiple entry visa voor Rusland zijn alleen te verkrijgen wanneer mensen kunnen aantonen dat ze afgelopen jaar een visum hebben gehad en in Rusland zijn geweest. Zakelijke reizigers die met spoed naar Rusland willen, kunnen met spoed een Tourist AIM visum aanvragen. Houd dan rekening met de regels van het toeristenvisum, lees de spoedvoorwaarden onderstaand en neem telefonisch contact op. 
 • Toeristenvisum Rusland 
  Mogelijk voor single entry visa met een maximaal verblijf van 30 dagen. In sommige gevallen is het ook mogelijk een double entry aan te vragen, maar houd rekening met een lastigere procedure en meer documentatie. Ook komt dit type visum in aanmerking voor de spoedprocedure. 
 • Private visit visum Rusland
  Wanneer u familie wilt bezoeken in Rusland is er een OVIR toestemming vereist, dit moet aangevraagd worden door uw familie in Rusland. Dat kan erg lastig zijn, maar het voordeel is dat u kans maakt op een visum Rusland met een langere geldigheidsduur.
 • Transitvisum Rusland
  Transitvisa voor Rusland zijn bedoeld voor bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs die van Nederland door Rusland rijden om vracht af te leveren. Voor dit visum is een originele uitnodiging van de NIWO (Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie) vereist.
 • Medical visa Rusland
  Voor mensen die voor een medische behandeling naar Rusland moeten, kunnen wij de visa ook verzorgen. 

SPOED visum Rusland
Heeft u een reis naar Rusland gepland op (erg) kort termijn en heeft u daarvoor met spoed een visum Rusland nodig? De Visumdienst heeft verschillende opties en is bekend met alle procedures. Let wel, daar zijn extra kosten aan verbonden, alleen voor single entry en er zijn bepaalde regelingen voor. De Visumdienst kent ze allemaal, dus neem gerust telefonisch contact op voor de opties. 

 • SPOED toeristenvisum Rusland
  Toeristische visumaanvragen voor Rusland kunnen we zonder extra documentatie omzetten van normale naar spoedprocedure.
 • SPOED zakelijk naar Rusland - optie 1
  Voor zakelijke reizen op kort termijn is de makkelijkste en snelste weg om een Tourist AIM visum aan te vragen. Dit Tourist AIM visum is een toeristisch visum met zakelijk karakter, hiermee kunt u uw vergaderingen en meetings gewoon bijwonen. Een Tourist AIM visum kan binnen 2-5 werkdagen gereed zijn, neem telefonisch contact op voor uw opties.
 • SPOED zakelijk naar Rusland - optie 2
  Wilt u toch een zakelijk visum voor Rusland in plaats van een Tourist AIM visum? Dat kan, maar wordt iets lastiger dan het Tourist AIM visum zoals hierboven vernoemd. Het zakelijk visum kan met spoed binnen 4-6 werkdagen gereed zijn en er is extra documentatie uit Rusland vereist. In de uitnodigingsbrief vanuit Rusland moet specifiek worden vermeld waarom de visumaanvraag met spoed moet verlopen en waarom de aanvraag niet eerder ingediend had kunnen worden. Hierbij kan het consulaat van Rusland de reden van spoed afkeuren, waardoor de normale procedure in gang gezet wordt en u uw meeting mist. Multiple entry visa kunnen met spoed worden aangevraagd onder begeleiding van een Telex(-nummer) of FMS-uitnodiging. 

BLITZ – haastige spoed
De BLITZ (express) procedure is de snelste mogelijkheid om aan uw visum voor Rusland te komen, maar let op: het kan alleen op reservering, onder bepaalde voorwaarden en er zijn extra kosten aan verbonden. Wanneer u met haastige spoed uw visum voor Rusland nodig hebt, neem dan ten alle tijden telefonisch contact met ons op: +31 (0) 76 561 21 39.


 

Documentatie: uitleg
Moet u een document aanleveren bij uw visumaanvraag Rusland, maar heeft u geen idee wat het is of welke informatie erin moet staan? Lees dan verder, we leggen het uit:

 • Aanvraagformulier
  Het aanvraagformulier dient u via deze website van de Russische Immigratiedienst in te vullen. Let op het volgende: 
  • Begin met ‘Belgium’ (tenzij uw zakelijke uitnodiging gericht in aan het consulaat in Den Haag) 
  • Vul wachtwoord ‘visumdienst1’ in 
  • Vul uw geboorteplaats én –land in bij de vraag over uw geboorteplaats. 
  • Vul volledige adressen in: straatnaam, huisnummer, postcode, woonplaats, land. Evenals het telefoonnummer. 
  • Mocht het formulier niet in orde zijn en wij moeten het opnieuw doen, dan rekenen wij daarvoor € 20,- (bij spoed: € 30,-). 
 • Zakelijke uitnodiging
  De zakelijke uitnodiging moet bij voorkeur in een bepaald format gesteld worden, een voorbeeld kunt u onderaan deze pagina downloaden. Ook moet de uitnodiging in het Russisch geschreven zijn, in Den Haag maken ze wel eens een uitzondering en kan het ook Engelstalig. In plaats van een uitnodiging vanuit het te bezoeken Russische bedrijf, bestaan er ook Telex- of FMS uitnodigingen. Een Telex wordt uitgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Rusland, in de meeste gevallen hebben wij aan de 5- of 6-cijferige code voldoende. De FMS uitnodiging komt vanuit de Federal Migration Service in Rusland en kan worden aangevraagd door uw uitnodigende partij in Rusland. De Visumdienst kan uw zakelijke uitnodiging ook verzorgen, de kosten daarvoor zijn: € 150,- (single entry), € 175,- (double entry, drie maanden geldig) of € 275,- (multiple entry, één jaar geldig). In het geval de Visumdienst uw uitnodiging mag verzorgen, vul dan bij 'inviting company' op het aanvraagformulier de volgende gegevens in: 
  • Name of Organisation: Express Voyage
  • Address: Moscow
 • Garantiebrief
  De garantiebrief moet opgesteld zijn door het bedrijf waar u werkt. Let op, in deze brief moet vermeld zijn welk bedrijf in welke plaats u zal bezoeken in Rusland. Een voorbeeld kunt u onderaan deze pagina downloaden.
 • Ruslandverklaring
  Bij iedere aanvraag moet er een "Ruslandverklaring" bijgevoegd zijn. Dit is een brief van uw ziektekostenverzekeraar, waarin wordt gesteld dat de persoon in kwestie is verzekerd voor ziektekosten in Rusland. Deze verklaring moet de gehele duur van het aangevraagde visum omspannen. Hebt u moeite met het verkrijgen van deze verklaring, of duurt het te lang, dan kan de Visumdienst ook voor de reisverzekering zorgen. Die kost € 3,50 per dag en is direct beschikbaar.
 • Hotelvoucher (visa support letter) 
  Voor een toeristische reis moet er een hotelvoucher worden aangeleverd. Als u van te voren een hotel boekt, kan dat hotel een voucher voor u regelen. Maar let op, in sommige gevallen kan het registratienummer van het hotel niet juist zijn en zal de visumaanvraag niet geaccepteerd zijn. Dit gebeurt veelal bij de kleinere hotels. De Visumdienst kan uw hotelvoucher ook verzorgen, de kosten daarvoor zijn € 50,- (single entry), € 75,- (double entry) en in het geval van spoed komt er € 25,- bovenop. Als wij de voucher voor u regelen, vul dan op uw aanvraagformulier in: 
  • Name of Organisation: Expo tour
  • Address: Moscow
  • MBT nummer: 017627
  • Voucher nummer: 000
 • FMS/ OVIR toestemming
  Voor privébezoek aan vrienden of familie woonachtig Rusland, dient men een FMS toestemming (ookwel OVIR genoemd) toe te voegen aan de visumaanvraag. Deze kan, door vrienden of familie in Rusland, aangevraagd worden bij het gemeentehuis in Rusland.
 • Voormalige USSR-burgers: afstandsverklaring
  Voormalige Sovjetburgers met dubbele nationaliteit moeten met hun Russische paspoort naar Rusland reizen. Voormalige Sovjetburgers die afstand hebben gedaan van hun Russische nationaliteit moeten een kopie van de officiële afstandsverklaring meesturen met de visumaanvraag. Als ze die niet hebben moeten ze deze verklaring alsnog opmaken en meesturen. 
 • HIV verklaring 
  Een verklaring waarin wordt vermeld u geen HIV hebt, is alleen nodig voor het aanvragen van een werkvisum. 

 


Ambassade

Ambassade Rusland in Nederland

Adresgegevens

Andries Bickerweg 2,
2517 JP 's-Gravenhage

Ambassade Rusland in België

Adresgegevens

De Frélaan 82,
B-1180 Brussel


Consulaat

Consulaat Rusland in Nederland
Adresgegevens

Scheveningseweg 2,
2517 KT Den Haag

Consulaat Rusland in België
Adresgegevens

Della Faillelaan 20,
B-2020 Antwerpen


Overige instanties

Nederlandse ambassade in Rusland
Adresgegevens

Kalashny Pereulok 6 ,
115127 Moskou

VFS Global België
Adresgegevens

Avenue Alphonse Valkeners 3,
B-1160 Auderghem Brussel


Bestanden
Rusland - aanvraagformulier consulair visum.pdf
Rusland - aanvraagformulier e-visum.pdf
Rusland - afstandsverklaring.pdf
Rusland - Authorization letter Visumdienst .pdf
Rusland - HIV declaration.pdf
Rusland - voorbeeld FMS.jpg
Rusland - voorbeeld garantiebrief.docx
Rusland - voorbeeld Telex.jpg