Australië 01 juli, 2019

Voor Australië kunnen de meeste visa via internet worden aangevraagd. Dat geldt met name voor bezoekers- en zakenvisa met een verblijf van maximaal 3 maanden, temporary workvisa, voor z.g. “Working Holiday “(backpacker)-visa en studentenvisa.

Bezoekers- of zakenvisa
Een bezoekers- of zakenvisum voor een maximum aaneengesloten verblijf van drie maanden kan elektronisch worden aangevraagd mits de persoon in kwestie West-Europeaan is en van Nederlandse of West-Europese afkomst. De Visumdienst kan het bezoekers- of zakenvisum voor u aanvragen.

Temporary workvisa
Werkvisa voor Australië kunnen online worden aangevraagd. Let wel, dit kan pas als de lijst van benodigdheden en informatie compleet is. De Visumdienst kan het werkvisum Australië voor u aanvragen.

Working holiday visa
Veel jongeren (t/m 30 jaar) gaan voor een jaar naar Australië om te reizen en te werken. Het "Working holiday visum" dat ze daarvoor nodig hebben kan het best door de aanvrager zelf worden aangevraagd. U moet een creditcard klaarhouden, daarmee moet de procedure betaald worden. Backpackers kunnen veel informatie vinden op de site van http://www.australianbackpackers.nl/

Studievisa
Meer informatie over een studentenvisum vindt u hier. Ook dat moet elektronisch worden aangevraagd.

Via Australische consulaat in Berlijn
Alle andere visa moeten aangevraagd worden bij het Australisch consulaat in Berlijn. In Den Haag worden geen visa meer uitgegeven. Het betreft hier dus visa voor een langer verblijf dan drie maanden, visa voor werk, stage en visa voor mensen van niet-West-Europese afkomst.

Procedure
Houd rekening met een lange aanvraagduur. Als alles meezit kan een visum binnen drie weken klaar zijn, maar als u zeker wilt zijn vraag dan het visum minimaal zes weken (en liever nog acht weken) voor vertrek aan. Voor personen in het bezit van een vreemdelingendocument duurt de procedure nog (veel) langer.

Van Nederlanders (en niet-Nederlanders) van niet-westerse afkomst worden regelmatig visumaanvragen geweigerd. Voor hen heeft het zin om eerst een visum aan te vragen en pas daarna, als het visum is toegekend, een reis te boeken! Datzelfde geldt voor mensen met een vluchtelingenstatus: hun visumaanvraag wordt hoogstwaarschijnlijk geweigerd.

Benodigdheden online visa
Voor een visum van drie tot zes maanden volstaat een kopie van der eerste bladzijde van het paspoort (geldig tot na verblijf), een volledig ingevuld aanvraagformulier 48R en een pasfoto.

Voor een visum van een jaar moeten het paspoort (geldig tot na verblijf), een pasfoto, een boekingsverklaring, een bewijs van financiële draagkracht (kopie bankafschrift o.i.d.) en kopie van de polis ziektekosten of reisverzekering worden bijgevoegd. Als de aanvrager een baan heeft moet er een verklaring van zijn werkgever bij dat hij verlof heeft voor de periode van zijn verblijf in Australië. Voor scholieren moet dat een brief van de onderwijsinstelling zijn.

Doktersverklaring
N.B.: Voor personen ouder dan 75 jaar die een visum voor meer dan drie maanden aanvragen gelden er nog meer regels. Voor hen moet er in ieder geval een doktersverklaring worden toegevoegd (de arts moet verklaren dat de persoon in kwestie in staat is om de reis zonder problemen te kunnen volbrengen). Die verklaring moet worden uitgegeven door een door de Australische regering aangewezen arts. Let wel: hier moet ook een pasfoto worden geplakt die door de arts wordt afgetekend! De verklaring moet bij de visumaanvraag worden ingeleverd. Voor 75-plussers moet er ook een kopie van de polis van de ziektekostenverzekering worden bijgevoegd. Voor elektronische visa (voor een reis van minder dan drie maanden) wordt deze verklaring vooralsnog niet gevraagd.

Voor kinderen tot 18 jaar moeten de ouders een akkoordverklaring afgeven, met kopieën van de paspoorten, gelegaliseerd door een notaris.

Studenten die in Australië stage gaan lopen in een medische instelling moeten een borstfoto / x-ray) en een gezondheidsverklaring op laten stellen door de aangewezen arts. De uitslag van dit onderzoek moet bij de visumaanvraag worden gevoegd.